Het ouderschap kan bijzonder uitdagend zijn, in het bijzonder wanneer de ouder zelf psychische klachten heeft. De ontwikkeltaken en stressoren die inherent zijn aan het ouderschap kunnen het ouderlijk mentaliseren hierbij extra onder druk zetten en aanleiding geven tot vastgelopen interacties, problemen in het vormen van veilige gehechtheidsrelaties en regulatie-/gedrags-problemen bij het kind.
Ouderlijk mentaliseren verwijst naar het vermogen van ouders om de gedachten, gevoelens en intenties achter zowel hun eigen gedrag als dat van hun kind te begrijpen. De afgelopen jaren is er toenemend bewijs voor het belang van ouderlijk mentaliseren in de ouder-kind relatie. Onderzoek toont aan dat ouderlijk mentaliseren kan dienen als een buffer tegen moeilijk gedrag en het kind kan helpen zijn emoties beter te reguleren. Dit leidt vervolgens tot verbeterde relaties en beschermt tegen de intergenerationele overdracht van psychopathologie.
In deze tweedaagse training wordt ingegaan op recent wetenschappelijk en neurobiologisch onderzoek naar ouderlijk mentaliseren en het belang daarvan voor een gezonde psychologische ontwikkeling bij zowel ouder als kind. Er wordt geoefend met het herkennen en doorbreken van ineffectief ouderlijk mentaliseren en verschillende interventievormen die geïntegreerd kunnen worden in de behandeling of begeleiding van jonge ouders.